Buitenwerk feedback

Opdracht: "Het grote beleven"

Eigenlijk hou ik niet zo van tuinen, althans zeker niet van tuinieren. En dat was goed te merken de afgelopen jaren. Onze tuin die voor binnenstadsbegrippen nogal groot is werd meer en meer een uitdragerij van oude troep waar ik niet zo goed van wist wat ermee moest. Uiteindelijk was het een totale wildernis geworden. Daar moest iets grondig aan gebeuren. Via via kwam ik in contact met Geerle. Samen met m'n zoon met wie ik hier woon hadden we een gesprek met Geerle over wat onze wensen waren. Mijn zoon wilde graag kruiden hebben om bij het koken te gebruiken en ik wilde iets zen-achtigs. Iets met grind, met veel rust maar vooral heel erg onderhoudsarm.

BinnenstadstuinNa een paar weken kwam Geerle met een tuinplan, Het Grote Beleven genoemd. Ik was tamelijk verbijsterd. Door mijn werk ben ik gewend met creatievelingen te werken maar Geerle had kennelijk heel goed geluisterd naar onze wensen. Dat ben ik wel eens anders gewend. Hij had én alle aspecten meegenomen die op ons wensenlijstje stonden én hij had daar een heel eigen creatieve invulling aan gegeven. Verrassend, op z'n zachtst gezegd. We zagen het al helemaal voor ons en omdat Geerle ook nog eens geheel binnen ons budget was gebleven met dit plan besloten we meteen dat dít het moest worden. Veel aandacht was besteed aan het behouden van wat al was, aan het hergebruik van oud materiaal, zelfs aan het maken van een afscheiding met gebruik van gesnoeide struiken waardoor egeltjes en zo hun plaats zouden kunnen vinden. Zelf zijn we niet zo milieubewust, maar voor Geerle was het duidelijk een must en eigenlijk voelde dat ook wel goed.

Na een aantal weken begon Geerle met het opruimen van alle troep. Zo kwam de ruimte in ieder geval weer in beeld. En langzamerhand ontstond weer een tuin met een tweetal zitjes, met een rustgevende uitstraling die je voelt zodra je er in stapt. Opvallend was ook dat het binnen opeens beter aanvoelde doordat de tuin een verlengde werd van de woonkamer. Geerle had een mooi evenwicht gecreëerd tussen binnen en buiten.

De positieve reacties van vrienden na het gereedkomen van de tuin waren niet van de lucht. Leuk vonden we om te horen: een echte mannentuin. Solide, recht, stevig. Maar toch met gevoel. De beelden die Geerle bedacht had te plaatsen (een groot boedda-achtig beeld en een Japanse geluksvanger) bleken passende elementen.

Om eerlijk te zijn, ik heb er wel spijt van dat ik dit niet eerder heb laten doen. Maar als niet-tuinier had ik nooit verwacht dat deze tuin zo´n invloed op me zou hebben. Dat het woonplezier zo enorm zou toenemen nu er een mooie warme tuin is ontstaan. Met Geerle sprak ik af dat hij een paar keer jaar klein onderhoud komt plegen, want dat zag ik mezelf niet doen. Zowel het resultaat als het hele proces is bijzonder. Geerle luistert goed, is heel aangenaam om mee te werken, duidelijk en straight waar het moet, zakelijk én een gevoelsmens. De perfecte combinatie wanneer het op zoiets persoonlijks aankomt als het ontwerpen en aanleggen van een tuin.

Frank en Mark Abspoel


naar boven

  • Zo binnen, zo buiten

  • Buitenwerk   Geerle Wijma   Haren   tel. 06 - 10882349